Το 2ο ΕΠΑΛ Δράμας στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus τη φετινή χρονιά (2018-2019) έκανε αίτηση κινητικότητας προσωπικού σχολικής ακπαίδευσης με θέμα "Βελτίωση των ψηφιακών ικανοτήτων των εκπαιδευτικών με το σχεδιασμό και την ανάπτυξη παιχνιδιών".
Είναι πλέον γεγονός αναντίρρητο ότι τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα που αναδύονται στην Κοινωνία της Γνώσης, οι ηθικές , πολιτικές και πολιτισμικές προεκτάσεις τους, η ταχύτητα παραγωγής και μετάδοσης της γνώσης, δεν αφήνουν πια περιθώρια για ένα σχολείο που ζητά τη στείρα αναπαραγωγή, την αδρανή γνώση και προβάλλεται ως το μοναδικό περιβάλλον μάθησης αλλά επιβάλλουν ένα σχολείο που αναγνωρίζει και αξιοποιεί και άλλα άτυπα περιβάλλοντα μάθησης, προωθεί τη μάθηση με τη χρήση πολλαπλών πηγών και επιδιώκει την ανάπτυξη δεξιοτήτων τέτοιων, που θα καθιστούν τους μαθητές ικανούς να αντιμετωπίσουν με δημιουργικό τρόπο οποιαδήποτε πτυχή της νέας κοινωνικής πραγματικότητας που διαρκώς μεταβάλλεται. Επομένως, οι ΤΠΕ με τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά τους, τα νέας γενιάς εργαλεία και τις δυνατότητες ατομικής χρήσης και κοινωνικής αλληλεπίδρασης είναι ένα εργαλείο που μπορεί να συνδράμει το εκπαιδευτικό έργο προς το στόχο αυτό.
Από τις πρώτες έρευνες που έγιναν για τη χρήση των ψηφιακών παιχνιδιών στην εκπαίδευση διαπιστώθηκε ότι κινητοποιούν τους χρήστες προκειμένου να ελέγξουν ή να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους με έναν ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο. Η μάθηση και η διασκέδαση δεν είναι έννοιες ασυμβίβαστες. Η μάθηση που είναι διασκεδαστική μπορεί να είναι και αποτελεσματική. Ποικίλες έρευνες επιβεβαιώνουν τη θετική σχέση μεταξύ της μάθησης και της παιγνιώδους ενασχόλησης των μαθητών με εφαρμογές υπό τη μορφή ψηφιακών παιχνιδιών, καθώς παρακινούν τους μαθητές να εμπλακούν στη μαθησιακή διαδικασία με περισσότερη ένταση και διάθεση συγκρινόμενη με τον συμβατικό τρόπο παράδοσης του μαθησιακού περιεχομένου. Ως εκ τούτου δεν προξενεί εντύπωση η ενσωμάτωση ποικίλων ψηφιακών και διαδικτυακών εφαρμογών ή και παιχνιδιών στην 2βάθμια εκπαίδευση για τη διδασκαλία των πολλαπλών μαθησιακών εννοιών. Άρα το ψηφιακό εκπαιδευτικό παιχνίδι μπορεί να λειτουργήσει ως βοηθητικό εργαλείο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν, η συνεχής επιμόρφωση πάνω σε έναν τομέα που διαρκώς εξελίσσεται ακολουθώντας τις επιταγές της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας, στην οποία εξάλλου οφείλει να προσαρμόζεται και το σύγχρονο σχολείο προκειμένου να ικανοποιεί τις ρεαλιστικές ανάγκες των μαθητών του.
Οι εκπαιδευτικοί του 2ου ΕΠΑΛ Δράμας, γενικής παιδείας αλλά και ειδικοτήτων, μέσα στα πλαίσια και της διαθεματικής προσέγγισης της γνώσης αναγνωρίζοντας αυτήν την πραγματικότητα επιδιώκουν τη συνεχή επιμόρφωσή τους πάνω στα θέματα αυτά προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις του αύριο προετοιμάζοντας τους ώριμους πολίτες του αύριο , τους μαθητές μας. Κάθε εκπαιδευτικός που θα συμμετάσχει στην επιμόρφωση, θα αξιοποιήσει στην διδακτική πράξη το ψηφιακό παιχνίδι / gamification για να αναπτύξει τη φαντασία, δημιουργικότητα και το ενεργό ενδιαφέρον των μαθητών του. Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής χρήσης των ΤΠΕ, το ψηφιακό παιχνίδι αποτελεί ένα νέο μέσο μάθησης στην εκπαιδευτική πρακτική. Ο όρος ψηφιακό παιχνίδι αναφέρεται σε όσα παιχνίδια έχουν δημιουργηθεί με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και «τρέχουν» είτε σε συμβατικές πλατφόρμες όπως ο υπολογιστής είτε σε «έξυπνες» συσκευές με οθόνες αφής όπως είναι οι ταμπλέτες.
Το ψηφιακό παιχνίδι μπορεί να αποτελέσει ένα δυνατό εργαλείο στα χέρια του σύγχρονου δασκάλου διευκολύνοντας στην πράξη το εκπαιδευτικό έργο του. Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει είναι πολλά και ποικίλα: Καλλιεργεί στον μαθητή την εσωτερική κινητοποίηση και την εκούσια δράση, την προσαρμοστικότητα και τον αυτοκαθορισμό, την ελεύθερη έκφραση συναισθημάτων, την αξιοποίηση της φαντασίας και της δημιουργικότητας. Τα βασικά χαρακτηριστικά του ψηφιακού παιχνιδιού που αφορούν την πρόκληση, την εξέλιξη,την ανταμοιβή, την εξατομικευμένη ανατροφοδότηση σε πραγματικό χρόνο όπως και το γεγονός ότι προωθούν κοινές πολιτιστικές αξίες, επιβεβαιώνουν την παιδαγωγική αξία του και δικαιολογούν απόλυτα την αναγκαιότητα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών του σχολείου μας πάνω σε αυτό. Εξάλλου, η κινητικότητα που προσφέρει το πρόγραμμα αυτό συμβάλλει στην προώθηση της συνεργατικής κουλτούρας μέσα στα πλαίσια της εκπαιδευτικής κοινότητας και στην ανταλλαγή διδακτικών εμπειριών για τη διαχείριση κοινών προβλημάτων.
Η κινητικότητα του προσωπικού θα ενισχύσει ιδιαίτερα τις επαγγελματικές δεξιότητες και ικανότητες του προσωπικού του σχολείου μας, πιο συγκεκριμένα:
1. θα βελτιώσουν τις ικανότητές τους να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μεμονωμένων μαθητών αξιοποιώντας τη διαφοροποιημένη διδασκαλία και να αντιμετωπίζουν την διαφορετικότητα- ετερότητα γόνιμα και αποτελεσματικά .
2. Θα ενισχυθούν στην αποτελεσματικότερη διδακτική εφαρμογή των αρχών της διαφοροποιημένης διδασκαλίας μέσα από τα ψηφιακά εργαλεία.
3. Θα προβληματιστούν πάνω σε κοινά ζητήματα και μέσα από τη δημιουργία δικτύων συνεργασίας θα παροτρυνθούν να υιοθετήσουν νέες και καλύτερες μεθόδους διδασκαλίας και καινοτόμες προσεγγίσεις στη μάθηση.
4. Θα διαπιστώσουν στην πράξη της αρχές της διαθεματικότητας με όχημα το ψηφιακό παιχνίδι και τις προοπτικές που αυτό προωθεί, καθώς η επιμόρφωση αυτή απευθύνεται σε διαφορετικές ειδικότητες εκπαιδευτικών του σχολείου μας.